Ohjeita

Miten ratsastusvaellus varataan?

Tee varaus etukäteen viestillä tai whatsappilla numeroon 0445130720. Tiedustelut onnistuu myös sähköpostilla, Instagramilla sekä Facebookissa. Sesonkina muista varata aktiviteetti ajoissa, mikäli haluat osallistua tiettynä päivänä tai aikana. Yksittäisiä paikkoja löytyy yleensä viimehetken varaajillekin. Maksimi määrä vaelluksella on 4hlö. Aina kannattaa laittaa viestiä ja kysyä onnistuuko!

Kuvailethan varauksessa rehellisesti ratsastustaitosi, jotta voimme valita sopivan hevosen ja ryhmän sinulle.

Mitä on vaellusratsastus?

Vaellusratsastus on hevosella luonnossa liikkumista. Se on tapa rentoutua, tavata uusia ihmisiä, vapautua stressistä ja tutustua Lapin luontoon.

Miten peruutan aktiviteetin?

Pidätämme oikeuden peruuttaa tai siirtää aktiviteetin ylivoimaisen esteen tai luonnonolosuhteiden takia. Varaukset ovat sitovia. Mikäli joudut perumaan varauksen, on sen tapahduttava viestitse vähintään kolme päivää ennen aktiviteettiä. Muissa tapauksissa veloitamme 50% aktiviteetin hinnasta ja mikäli peruutat kahta tuntia aiemmin tai et ilmesty paikalle, veloitus on 100% hinnasta.

Miten voin maksaa aktiviteetin?

Maksu onnistuu pankkikortilla tallilla, sekä tasa rahalla käteisellä.

Missä talli on ja miten sinne pääsee?

Talli sijaitsee osoitteessa Sodankyläntie 5733. Kartta. Nelostien varressa on kyltti, jossa lukee Laenlammen tila. Pihaan käännytään ylämäkeen.

Miten pukeudun ja mitä varusteita saan teiltä?

Tallilta saat meiltä lainaksi pakollisen kypärän, mikäli et omista omaa. Kesällä pitkälahkeiset housut, sekä hyttysmyrkkyä ja tukevat kengät. Syksyllä kannattaa mukaan ottaa lämpimät sormikkaat. Talvella esimerkiksi laskettelu toppavaatteet tai pilkkihaalari on hyvä. Buffi tai kypärämyssy kannattaa olla myös mukana. Emme korvaa omien vaatteiden likaantumista tai rikkoutumista. Syyskeleillä on hyvä varata mukaan omat lämpimät sormikkaat. Emme korvaa omien vaatteiden likaantumista tai rikkoutumista. Pukeudu sään mukaan. Kengiksi ratsastukseen soveltuu tukevat jalkineet, joissa on korkoa, kuten vaelluskengät.

Minkälaisia hevoset ovat?

Hevoset ovat vaelluskäyttöön sopiviksi koulutettuja. Laumasta löytyy erilaisia hevosia kokeneemmille kuin vasta-alkajille. Hevonen on eläimenä lauma- ja saaliseläin, jonka ominaisuuksista löytyy tietoa esim. Wikipediasta. Hevosemme ovat pääasiassa varmajalkaisia vuonohevosia.

Kenelle emme suosittele ratsastusretkeä?

Emme suosittele ratsastusretkeä henkilölle, jolla on voimakkaita pelkoja hevosia tai ratsastusta kohtaan. Huomioithan tämän myös mikäli varaat ratsastusta toisen henkilön puolesta. Pidemmät ratsastusretket soveltuvat parhaiten liikunnallisille ihmisille.

Lahjakortit

Meiltä voi ostaa lahjakortin halutulle summalle. Kortti on voimassa ostopäivästä vuoden tietyin rajoituksin.

Millaisia reitit ovat?

Reitit kulkevat kauniissa maastossa, metsäautoteillä, poluilla ja täysin tiettömillä alueilla. Talvella retket kulkevat kaviouraa, sekä aurattua tietä pitkin. Reitit valitaan ryhmän tason ja retken keston mukaan. Reiteillä on vaihtelevaa maastoa, ja joskus saatamme nousta ratsailta taluttamaan hevosta.

Saako hevosen hoitaa itse?

Hevosia aletaan valmistella ratsastusta varten n. 20min ennen vaelluksen alkua. Halutessasi voit tulla valmistelemaan hevosen itse, muussa tapauksessa opas laittaa hevoset valmiiksi.

Kuinka painavan ratsastajan hevosenne kantavat?

Ratsastajan painoraja riippuu henkilön kunnosta, sekä aiemmasta kokemuksesta. Vastaamme mielellään asiaa koskeviin kysymyksiin suunnitellessanne retkeä tai vaellusta. Ota yhteyttä.

Olen allerginen, miten eväät?

Eväissä huolehdimme mahdolliset allergiat ja erikoisruokavaliot, mikäli niistä on ilmoitettu etukäteen varauksen yhteydessä.

Omilla varusteilla ratsastaminen

Omien varusteiden käyttäminen on sallittua.

Vakuutus

Vahinkoja voi kaikesta huolimatta sattua, koska olemme tekemisissä elävien eläinten ja ihmisten kanssa. Tiedosta ratsastukseen
liittyvät riskit. Omaathan oman tapaturmavakuutuksen.

Millä kielellä opastus on mahdollista saada?

Opastus suomeksi ja englanniksi, kysy mahdollisista lisäkielistä.

Pakkasraja

Talvella pakkasraja -20 C +/- 3 . Ilmoitamme peruutuksista/muutoksista ilmoittautumisen yhteydessä annettuun
puhelinnumeroon hyvissä ajoin. Pidätämme oikeuden peruuttaa ratsastuksen mikäli sääolosuhteet ovat vaaralliset.

Miten voin antaa palautetta?

Palautetta voi antaa suoraa oppaalle, viestitse ja sähköpostiin.

Turvallisuus

Yrityksellämme on Tukesin ohjeiden mukainen turvallisuusasiakirja ja turvallisuussuunnitelmat. Ohjeperustuu kulutustavaroiden ja kuluttajapalvelusten turvallisuudesta annettuun lakiin (75/2004). Oppaat ovat suorittaneet EA-koulutukset. Emme luovuta hevosta alkoholin vaikutuksen alaisena olevalle henkilölle. Tupakointi hevosen selässä on kielletty.

Tukesin ohjeita ratsastajille

1. Noudata ohjaajan / kouluttajan / palvelun tarjoajan antamia ohjeita.Tiedosta ratsastukseen liittyvät riskit. Tallin ilmoitustaululta saat lisäohjeita turvalliseen toimintaan. Turvallisuus on kaikkien yhteinen asia.

2. Ratsastuspalvelun tarjoaja on vastuussa siitä, että palvelu on turvallinen. Laki kulutustavaroiden ja ja kuluttajapalvelusten turvallisuudesta (75/2004).

3. Ilmoita etukäteen (lomakkeella tai suullisesti) järjestäjälle mahdollista liikkumarajoitteista, sairauksista ja allergioista. Näin järjestäjä voi varautua asiaan ja tarvittessa muokata ohjelmaa sopivaksi. Ole rehellinen ratsastustaidoistasi. Ennen hevosen selkään nousua, laita
ratsastuskypärä päähän ja kiinnitä se kunnolla.

4. Huolehdi, että jalassasi on ratsastukseen soveltuvat jalkineet ja päälläsi asianmukainen vaatetus.

5. Ratsaille noustessasi, hevosen on seistävä paikallaan, paino kaikilla jaloilla, pää ylhäällä, ohjat lyhyinä. Tarpeen vaatiessa voit käyttää koroketta. Nouse aina satulaan hevosystävällisesti: älä töki hevosta jalallasi kylkeen, äläkä rojahda satulaan raskaasti.

6. Lähde liikkeelle vasta, kun ohjaaja antaa siihen luvan tai ryhmän kanssa on erikseen sovittu.

7. Keskity ratsastukseen. Katso aina kulkusuuntaan niin, että pysyt ajan tasalla ja voit ennakoida tulevan tilanteen. Pidä ohjat pitkinäkin
niin, että saat ne tarvittaessa helposti lyhyiksi ja pystyt pysäyttämään hevosen tarvittaessa.

8. Hevonen aistii helposti mielialasi, asenteesi ja tunteesi.

9. Säilytä aina riittävä etäisyys edelläsi kulkevaan ratsukkoon. Jos ratsastat liian lähellä edellä olevaa hevosta, se saattaa ärsyyntyä ja jopa
potkaista. Älä myöskään ratsasta toisen ratsukon vierelle, mikäli siihen ei erikseen anneta lupaa. Tämä saattaa laukaista hevosissa kilpailuvietin.

10. Pyri ratsastaessasi mahdollisimman kevyeen apujen käyttöön. Käytä kuitenkin apuja aina niin, että hevonen reagoi eikä kyseenalaista apujasi. Hevonen pitää selkeistä rajoista. Älä tee voimakkaita käsivarsien heilautus/jumppaliikkeitä hevosen selässä.

11. Jos putoat satulasta, irrota ohjista. Älä jää raahautumaan hevosen mukana. Jos joku muu putoaa hevosen selästä, pysy rauhallisena. Pysäytä hevosesi ja rauhoita sitä. Odota ohjaajan ohjeita. Älä huuda tai kilju, jos säikähdät – hevonen voi pillastua kovista äänistä.

12. Älä koskaan tupakoi hevosen selässä tai sen lähellä.

11. Tupakointi on kielletty tallissa ja tallialueella, paitsi tupakointiin osoitetulla paikalla.

12. Ratsastusta katsellessasi älä anna ohjeita ratsastajille. Se on ratsastuksen opettajan/ohjaajan tehtävä.

13. Pidä huolta erityisesti lapsista. Opasta lapset toimimaan ohjeiden mukaan.

14. Varo sähköistettyjä tarha-aitoja.

15. Autot tulee pysäköidä niille osoitetuille paikoille.

16. Jos huomaat, ettei jokin asia ole kunnossa, ilmoita siitä välittömästi tallin henkilökunnalle.

Ohjeita tallilla liikkujille

1. Noudata palveluntarjoajan ja / tai tallin henkilökunnan antamia ohjeita. Tallin säännöt ovat tärkeitä turvallisuuden ja viihtyvyyden
kannalta. Turvallisuus on kaikkien yhteinen asia.

2. Kulutustavaroiden ja kuluttajapalvelusten turvallisuudesta annetun lain (75/2004) mukaan ratsastuspalvelun tarjoaja vastaa siitä, että
palvelu on turvallinen.

3. Pihattotalli on hevosten koti, joten siellä tulee käyttäytyä asiallisesti ja rauhallisesti ja välttää esimerkiksi juoksemista ja
huutamista.

4. Älä koske hevosiin ilman tallin henkilökunnan tai omistajan lupaa.

5. Älä mene pihattoon ja tarhoihin ilman lupaa.

6. Hevosia ei saa ruokkia eikä niille saa antaa makupaloja ilman lupaa.

7. Jos käyt rehu/satulavarastossa, sulje varaston ovi aina käyntisi jälkeen.

8. Omien lemmikkieläinten tuonti tallialueelle on kiellettyä.

9. Hevoset saattavat pelästyä lepattavia kankaita ja sateenvarjoja, joten pidä niitä varoen.

10. Älä työnnä lastenvaunuja hevosten lähelle, hevonen saattaa pelästyä niitä.