Haaveissa hevoset omaan pihaan?

Olisipa ihanaa saada omat hevoset kotiin. Oletko pohtinut asiaa tai kenties jo päättänyt toteuttaa sen? Tässä postauksessa kerron meidän ensimmäisestä projektista saada hevoset kotipihaan.

Meille muutti kotiin maaliskuussa 2021 viisi hevosta. Loogisesti koska tilallamme ei ole aiemmin pidetty eläimiä, tuli meidän rakentaa hevosille puitteet. Omassa eläinten pidossa arvostan suuresti lajityypillistä eläinten pitoa, joten meille ehdottomasti paras vaihtoehto oli pihatto.

Pihatto on hevosten pitopaikka, jossa hevonen saa vapaasti kulkea sisään tai ulos ympäri vuorokauden, ja eläimiä pidetään laumassa. Pihatossa hevosen pito mahdollistaa luontaisen liikkumisvapauden, sekä laumahierarkian.

Kun pohdit pihaton soveltuvuutta teille, mieti etenkin lauman monimuotoisuutta, miten toteutat yksilölliset ruokinnat? Miten hevosesi pärjää sääolosuhteita vastaan? Mitä jos jokin hevosista loukkaantuu?

Pihatossa pidon etuja:

  • Luontainen käyttäytyminen mahdollista
  • Vapaat liikkumismahdollisuudet
  • Sosiaalisuus muiden hevosten kanssa
  • Virikkeellisempi elinympäristö
  • Raikas ilma

Hevostenpitopaikalle on olemassa paljon tärkeitä mittoja, joita pitää noudattaa kun rakentaa tallia tai pihattoa. Itse käytin apuna tuettavan tallirakentamisen ohjeita (linkki), sekä tätä opasta (linkki). Tärkeimpiä mittoja ovat karsinakoot, joita sovelletaan myös pihattorakennuksissa. Myös makuuhallin korkeus pitää huomioida, sekä oviaukon suuruus. Hevosten pitoa kotona suunnitellessa, kannattaa tutustua oman kunnan rakennusmääräyksiin, joissa voidaan määrätä ettei esimerkiksi alle 2ha tonteilla saa pitää hevosia lainkaan. Myös kunnan ympäristöviranomaisia ja valvontaeläinlääkäreitä kannattaa informoida suunnitelmista.

Makuuhalli

Alun perin meidän oli tarkoitus rakentaa laajennusosa autotalliin, josta tulisi pihatto. Tähän ei kuitenkaan päädytty, koska pihatto piti rakentaa talvella ja betonivalu talvella on aikamoinen työmaa. Päädyimme muokkaamaan vanhasta kelkkatallista makuuhallin.

Kun ratkaisuun oli päädytty, alkoi suunnittelu, sekä varaston tyhjennys. Tuleva pihatto oli täynnä vanhan omistajan romua, lautatavaraa, kesäkalusteita jne…

Makuuhalli

Tyhjennyksen jälkeen jouduimme purkamaan tilasta kaksi seinää, joiden oli joskus ollut tarkoitus olla pannuhuone. Tähän kohtaan rakensimme myös uuden lankkulattian, koska se oli vain maapohjalla n. 1,5m matalammalla kuin muu lattia. Jouduimme myös korottamaan välikattoa, jotta se täyttää lain vaatimat määräykset. Nyt makuuhallin korkeus on n. 2,6m. Oviaukkoa suurensimme korkeussuunnassa, jotta siitä on mukavampi hevosen kulkea. Jos rakentaisin kokonaan uuden pihaton, tekisin siihen todennäköisesti kaksi oviaukkoa, jotta mahdollisesti laumassa alempiarvoisempi hevonen pääsee turvallisesti makuuhallista ulos ja sisään. Tähän pihattoon sellainen ei kuitenkaan onnistunut ja ainakin toistaiseksi lauma on ollut hyvin sopuisa.

Varsinaiset rakennemuutokset oli tässä kohtaa tehty, eli melkoisen vähällä päästiin. Seinät ja katto muovitettiin rakennusmuovilla, päädyimme tähän ratkaisuun koska rakennus ei ole pelkkä talli niin kosteus pyritään pitämään ainoastaan makuuhallin puolella. Seiniin laitoimme ala osaan filmivaneria ja yläosaan perus koivuvanerit, tällä saimme makuuhalliin hieman valoisuutta ja materiaalihintaa tiputettua. Katto tosiaan muovitettiin myös ja siihen naulattiin lautaa päälle pitämään muovi paikallaan.

Lattia makuuhallissa on lankkua, jonka päälle olisi ollut hyvä hankkia kumimatto. Meille tämä pihatto on kuitenkin tarkoitus olla väliaikainen ratkaisu, joten emme investoineet kumimattoon vaan suojasimme lankun kattohuopa materiaalilla. Mikäli tämä pihatto jää pidempiaikaiseen käyttöön pitää kumimattoon varmastikin investoida. Meillä on makuuhallissa kuivikkeena tällä hetkellä turve, johon sekoitetaan purua lisää.

Makuuhallin sisääntulo

Aitaus

Aitauksen sijaintia ja suuruutta suunnitellessa, pitää huomioida pohjan kulutuskestävyys. Aitauksen alueisiin joilla on suurin kulutuskuorma, kannattaa tehdä hyvät pohjatyöt. Näitä alueita ovat esimerkiksi portin vierusta, ruokintapaikat, sekä vesiastian läheisyys.

Aitausta suunnitellessa kannattaa myös kiinnittää huomiota maaston monimuotoisuuteen, erilaisista ympäristöistä hevoset hakevat mm. sääsuojaa.

Me olemme melko onnekkaassa asemassa, ja koko tontti on pääasiassa hiekkaharjua, joten suurempia pohjatöitä ei olla jouduttu tekemään ainakaan vielä. Meidän aitaus koostuu pääasiassa metsäisestä alueesta, sekä vanhasta puutarhasta. Aitaus rakennettiin talvella, joten tolppia emme saaneet maahan. Aitalangat on vedetty puusta puuhun ja välille tehty tolppia, joissa on x kehikko maata vasten. Tämä X kehikko on jäädytetty maata vasten, joten se pysyy pitkälle kevääseen pystyssä ja sitten saakin jo maahan oikeat tolpat.

Meillä aitausmateriaalina on pelkkä sähkö. Käytössä on Olli talvinauhaa, joka on meillä ainakin ollut aivan loistava. Hevoset arvostavat aitaan ihan kunnolla ja melkoisen tällin siitä olen itsekin saanut. Jos talviaitaaminen ei ole tuttua niin Ollilla on hyvä opas siihen. (linkki)

Metsätarhaa

Ruokinta & Vesi

Hevoset saavat meillä heinät vapaana. Pihatossa on heinälaatikko, jonne pyöritetään aina uusi pyöröpaali tarvittaessa. Väkirehu ruokinnan pyrin suorittamaan yleensä liikutuksen jälkeen hoitopuomissa, mutta vapaapäivinä olen toistaiseksi ruokkinut väkkärit lumihankeen, koska lauma on niin sopuisa, ettei he mene toisten ruuille juurikaan.

Hevosten vesiastiana meillä toimii tuhannen litran vanha ibc-kontti, joka on eristetty ja siihen on asennettu uimuri kuppi. Tästä tulen tekemään oman postauksen tulevaisuudessa.

Lisäksi meillä on valvontakamerat hevosaitauksessa, jotta voimme rauhallisin mielin olla poissa kotoa tarvittaessa n. vuorokauden ilman lomittajaa.

Millainen pihatto teillä on? Saitko tästä postauksesta vinkkejä omiin suunnitelmiisi? Kommentoi alas tai laita viestiä sosiaalisessa mediassa niin jutellaan aiheesta lisää!

Vesiastia ja sähköpaimen

Jätä kommentti

error

Tykkäsitkö postauksesta? Jaa se myös ystävillesi!