Hevosen kouluttaminen ratsujousiammuntaan – Luottamuksen rakentaminen

Hevosen totuttaminen ratsastusjousiammuntaan – Luottamuksen rakentaminen

Ratsastusjousiammunta on laji, jossa ratsastajan ja hevosen välinen luottamus ja yhteisymmärrys ovat ratkaisevan tärkeitä. Jousiammunta vaatii hevosta sopeutumaan uusiin ääniin, liikkeisiin ja ratsastajan epätavallisiin asentoihin, joten hevosen tulee olla rento ja luottavainen voidakseen suoriutua tästä tehtävästä. Tämän artikkelin avulla saat vinkkejä siihen, kuinka voit totuttaa hevosesi rauhallisesti ja johdonmukaisesti ratsastusjousiammuntaan ja rakentaa vahvan pohjan luottamukselle.

Mikäli tarvitset apua kouluttamiseen, voit olla yhteydessä myös meihin. Olemme kouluttaneet useita hevosia ratsujousiammunnan pariin.

Aloita maasta käsin – Anna hevosen tutustua jouseen ja nuoliin

Hevosen totuttaminen jousiammuntaan aloitetaan maasta käsin, jotta hevonen voi tarkkailla jousen ja nuolien liikkeitä turvallisesti ja etäältä.

  • Tutustuta hevonen jouseen
    Näytä hevostasi jousi ensin maasta käsin, anna sen haistella ja tarkastella jousta kaikessa rauhassa. Käytä aikaa, jotta hevonen ei jännity vaan tutustuu esineeseen omassa tahdissaan. Jos hevonen vaikuttaa varautuneelta, voit palkita sen rauhallisesta käytöksestä herkulla tai kehuilla.
  • Äänet ja liikkeet tutuiksi
    Aloita hitaasti ja anna hevosen tottua jousen ääniin ja liikkeisiin vähitellen. Voit esimerkiksi aloittaa vetämällä jännettä hitaasti ilman nuolta ja antaa hevosen tottua sen ääneen. Kun hevonen näyttää rentoutuvan, voit siirtyä simuloimaan ampumista – mutta vielä ilman oikeita laukauksia. Naputtele nuolta jousta vasten, heittele nuolia kädestä maahan.

➡️ Lue lisää: Miten aloittaa ratsastusjousiammunta? Kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää

Harjoittele ammuntaa turvallisesti hevosen lähellä

Kun hevonen on tottunut näkemään jousen liikkeet ja kuullut sen ääniä, voit aloittaa todelliset ampumaharjoitukset hevosen lähellä, mutta vielä maasta käsin.

  • Ampuminen kauempana hevosesta
    Aloita ampuminen riittävän kaukana hevosesta, jotta se ei säikähdä nuolen liikkeestä syntyviä ääniä. Ammu pieniä ”nypyjä”, ei täysiä vetoja, jotta hevonen saa aikaa tottua tapahtumaan. Tämä vaihe auttaa hevosta tottumaan ammuntaan turvallisen etäisyyden päästä. Voit vähitellen siirtyä lähemmäksi hevosta ja tarkkailla sen reaktioita – aina rauhallisesti ja hevosen tahdissa.
  • Seuraa hevosen kehonkieltä
    On tärkeää tarkkailla hevosen kehonkieltä: korvat, silmät ja koko kehon asento kertovat, miten hevonen suhtautuu ääniin ja ampumiseen. Jos hevonen vaikuttaa jännittyneeltä, palaa vaiheissa taaksepäin ja anna hevosen rauhoittua ennen jatkamista.
  • Toiset hevoset tarvitsevat tähän vaiheeseen paljon aikaa, toiset tottuvat kerrasta.

Totuta hevonen ammuntaan satulasta käsin

Kun hevonen on rauhallinen jousen ja nuolen läsnä ollessa maasta käsin, voit siirtyä ampumaan hevosen selästä.

  • Simuloi ammuntaa ensin ilman nuolia
    Ennen varsinaista ampumista harjoittele liikeratoja hevosen selässä niin, että teet ampumisliikkeitä ilman nuolia. Nouse kevyeeseen istuntaan, liikuta jalkoja eri kohtiin kyljessä, heiluttele käsiä, kolistele nuolia yhteen jne. Tämä auttaa hevosta tottumaan liikkeisiin, joita jousiammunta vaatii ratsastajalta. Hevosen tulee oppia, että nämä liikkeet eivät aiheuta vaaraa, joten harjoittelu kannattaa tehdä hitaasti ja palkita hevosta sen pysyessä rauhallisena.
  • Aloita ampuminen pysähtyneenä
    Kun hevonen on tottunut ampumisen liikeratoihin, voit aloittaa varovaisen ampumisen käynnissä. Jälleen ensin nypyillä ja asteittain vetoa pidentäen. Tärkeää on, että hevonen pysyy rauhallisena ja säilyttää rentouden myös ammuttaessa. Tämä vaihe on olennaisen tärkeä luottamuksen rakentamisen kannalta, joten kiirehtiminen ei kannata.

➡️ Lue lisää: Tasapainoa ja tarkkuutta – Ratsastajan kehollinen hallinta ratsastusjousiammunnassa

Etene hevosen tahdissa – Kärsivällisyys on avainasemassa

Ratsastusjousiammunta vaatii sekä ratsastajalta että hevoselta erityistä keskittymistä ja rentoutta. Kärsivällisyys ja johdonmukainen harjoittelu ovat avainasemassa, jotta hevonen oppii luottamaan ratsastajaan ammunnan aikana.

  • Älä kiirehdi harjoituksissa
    Jokainen hevonen etenee omaan tahtiin, joten on tärkeää antaa hevosen edetä siinä tahdissa, jossa se tuntee olonsa turvalliseksi. Jos hevonen vaikuttaa epävarmalta tai jännittyneeltä, palaa edellisiin harjoitusvaiheisiin ja anna sen rauhoittua ennen kuin etenet uudelleen.
  • Palkitse rauhallisuudesta
    Palkitse hevosta jokaisesta rauhallisesta reaktiosta, oli se sitten jousen äänien sietämistä, nuolen liikettä tai ampumista sen läheisyydessä. Tämä auttaa hevosta oppimaan, että rauhallinen käytös tuo sille mukavia kokemuksia.

➡️ Lue lisää: Turvallisuus ratsastusjousiammunnassa – Mitä jokaisen tulisi tietää

Rakennettu luottamus palkitsee – Valmiina ratsastusjousiammuntaan

Kun hevonen on tottunut ammunnan ääniin, liikkeisiin ja nuoliin, sen luottamus on kasvanut ja se voi toimia rauhallisesti ratsastusjousiammunnassa. Rakennettu luottamus heijastuu myös muihin ratsastustilanteisiin: hevonen on rento ja reagoi ratsastajansa ohjauksiin tarkasti ja luottavaisesti.

Ratsastusjousiammunta on hieno esimerkki siitä, kuinka syvä yhteys ratsastajan ja hevosen välillä voi olla. Tämä luottamus palkitsee sekä ampujan että hevosen, kun laji pääsee sujumaan saumattomasti.


Oikealla lähestymisellä ja maltilla jokainen hevonen voi oppia ratsastusjousiammunnan perusteet. Kun annat hevoselle aikaa ja etenet rauhallisesti, rakennatte yhdessä vahvan pohjan lajin hallitsemiselle. Haluatko tietää lisää ratsastusjousiammunnan aloittamisesta ja tarvittavista varusteista?

➡️ Lue lisää: Vinkit jousen ja nuolten valintaan

➡️ Varaa nyt oma ratsujousiammunta-tunti tai treenileiri Laenlammen tilalle – lue lisää ja löydä juuri sinulle sopiva vaihtoehto! Jos intohimosi ratsastusjousiammuntaan kasvaa, kannattaa tutustua myös Suomen Ratsujousiampujain Liiton sivuihin, josta löydät lisätietoa lajista, tapahtumista ja kilpailuista.

Jätä kommentti

error

Tykkäsitkö postauksesta? Jaa se myös ystävillesi!