Mitä on ratsujousiammunta?

Ratsujousiammunta on historiallinen taitolaji, joka yhdistää ratsastuksen ja jousiammunnan kauniilla ja vaativalla tavalla. Tämä perinne juontaa juurensa muinaisten sotureiden taituruudesta ja on nykypäivänä kasvattanut suosiotaan harrastuksena, joka yhdistää kaksi hyvinkin vaativaa lajia.

Historia ja Kulttuuri

Ratsujousiammuntaa harjoitettiin laajasti eri kulttuureissa historiallisesti. Muinaiset sotilaat Kiinasta Eurooppaan osasivat käyttää jousia tehokkaasti hevosen selästä, mikä antoi heille merkittävän edun taisteluissa. Mongolien kiehtova perinne ratsujousiammunnassa on jättänyt jälkensä historiaan, kun he käyttivät taituruuttaan valloitusretkillään.

Ratsastaja tähtää jousella talvella

Mitä on ratsujousiammunta nykypäivänä?

Vaikka ratsujousiammunta on menettänyt sotilaallisen merkityksensä, se on herännyt uudelleen henkiin harrastuksena. Ratsujousiammunta vaatii taitoa sekä ratsastuksessa että jousiammunnassa. Ratsastajan on hallittava hevonen samalla kun hän tähtää ja ampuu jousella. Tämä edellyttää tasapainoa, koordinaatiota ja huomion jakamista kahden taitoa vaativan toiminnan välillä. Kokeneet ratsujousiammuntaharrastajat tekevät tästä näyttävän ja sulavan taidon näyttävän helpolta, vaikka se vaatiikin paljon harjoittelua ja omistautumista.

Ratsujousiammunta on hyvinmonimuotoinen laji ja ratatyyppejä on lukuisia. Meillä Laenlammen tilalla on tällä hetkellä tarjolla:

  • Lyhyt valaistu 60m harjoitusrata (Raid)
  • Pitkä 90m kisarata (raid)

Kesällä 2024 avataan myös täysin uusi Pohjois-Euroopan näyttävin kilparata josta lisätietoa kesäkuussa.

Kilpailuissa yleisesti kilpaillaan suoralla aidatulla radalla kuten,

  • Torni radalla (Tower track)
  • Raid radalla

Tai maastoradalla ”Hunt track”, joka voi olla aidattu tai ilman, pituus voi olla sadoista metreistä kilometreihin ja voi sisältää myös pieniä esteitä.

Miten lajin pariin pääsee?

Ratsujousiammunnan aloitus onnistuu parhaiten alkeiskurssilla, joita järjestämme Laenlammen tilalla Rovaniemellä säännöllisesti pitkin vuotta. Harjoittelu aloitetaan juosiammunnan tekniikalla maasta käsin. Ratsujousiammunnassa käytetään lyhyempää vaistojousta. Kun maasta ammunta alkaa sujua, siirrytään harjoittelemaan hevosen kanssa eri askellajeissa.

Meillä Laenlammen tilalla on yhteensä 8 ratsujousiammuntaan koulutettua soturiponia, vuonohevosia, suomenhevosia, kaksi issikkaa ja yksi irlannincob. Kouluttajana meillä toimii Suomen yksi parhaimmista ratsujousiampujista, istuntaopettaja Eva Nurminen.

Mikäli sinua kiinnostaa aloittaa harrastus, ota yhteyttä rohkeasti meihin sähköpostilla info@laenlammen.fi.

Millaisia mahdollisuuksia Laenlammen tilalla on jo lajin parissa oleville?

Laenlammen tilalla järjestämme kerran viikossa ratsujousiammunnan viikkotreenit, joihin olet tervetullut kun olet käynyt vähintään alkeiskurssin tai muuten omaat vastaavat taidot. Lisäksi meillä on talvikaudella sisätreenit Rovaniemellä Lapin Jousen tiloissa, jossa pääsemme treenaamaan lämpimässä hallissa ammuntaa myös 3D eläimillä.

Järjestämme myös säännöllisesti erilaisia treenikursseja, sekä kilpailuita joihin olet lämpimästi tervetullut. Mikäli saavut kauempaa, meillä on myös majoitusta tarjolla.

Pääasiallisesti ratsujousiammuntaan liittyen infoamme Facebookissamme, sekä viikkotreeneihin ilmoittaudutaan whatsapp ryhmän kautta. Mikäli haluat liittyen tähän ryhmään, laita meille viestiä whatsappissa numeroon 0445130720.

Jätä kommentti

error

Tykkäsitkö postauksesta? Jaa se myös ystävillesi!