Toimiva vesiastia pihattohevosille

Kolmatta talvea mennään pihattolauman kanssa! Pihaton vesihuolto talvella, miten? Etenkin jos käytössä ei ole lämmintä sisätilaa? Saatikka vesijohdolla vesiä? Etkö jaksa kantaa vesiä montaa kertaa päivässä pieniin vesiastioihin jotka tyhjenee alta aikayksikön?

Me ollaan nyt 3 talvea testattu meidän DIY vesiastiaa ja vihdoin uskallan kertoa että hei se oikeasti toimii!! Ja nyt on sellanen patenttikin kehitetty ettei hevoset tuhoa astiaa. Ja mikä parasta, tähän et tarvitse muuta kuin ibc kontin, uimurin ja vähän muita materiaaleja! Askartelu onnistuu vaikka ydin talvella kun alkaa kyllästyttämään jatkuva veden roijaaminen.

Me ollaan käytetty tätä ratkaisua vuodesta 2021 tammikuusta alkaen ja joka vuosi paranneltu systeemiä. 1000L ibc konttia ei tarvitse täyttää 4 hevosella kuin n. Kerran 5 päivässä. Vapauttaa aika paljon aikaa päivittäiseltä työltä.

Elikkä, ideana on että ibc kontissa oleva 1000L vesi pysyy sulana ja uimurin kautta vesi valuu pienempään juoma astiaan, josta hevoset voivat juoda.

Ensimmäisessä versiossa uimurikuppi oli suoraa kiinni ibc kontissa, tämä toimi mutta hevoset eivät olleet tyytyväisiä koska veden virtaus oli niin hidas. Uimuri oli usein rikki, koska hevoset kuopivat sitä halutessaan lisää vettä. Lisäksi uimuri jäätyi melko usein, koska kupissa ei oysynyt kiinni sulanapitokaapelit.

Toisessa versiossa vesi tuli vesiletkun kautta isoon vesipaljuun, mutta tässä vesimäärä oli niin iso että vesipalju jäätyi usein ja vesiletku jäätyi monesti myös. Vesiletkun päälle oli kieputettuna sulanapitokaapelia. Vesiletku myös suli kertaalleen poikki ja meni oikesulkuun koska se oli liian tehokas letkulle. Vesi tuli myös melko heikolla paineella, joten laitettiin alle 3 trukkilavaa ja se nosti painetta hyvin.

Tälle talvelle upgradettiin kunnolla vesihommat ja tehtiin viimeinen versio:

Ibc kontti on eristetty finnfoamilla, sekä vuorattu laudalla kauniimmaksi. Kontti on telineessä noin 80cm vesiastian yläpuolella. Kontin päälle menee tikkaat ja siellä on täyttöaukko. Kontin sisällä on sulanapitokaapeli 6m, joka on pujotettu myös vesiletkun sisälle joka syöttää vettä uimuriin.

Vesiletku joka syöttää vettä uimuriin, on eristetty hyvin ja tosiaan siellä sisällä on sulanapitokaapelia. Tämä on todettu tehokkaimmaksi ja riskittömimmäksi vaihtoehdoksi. Uimuri ollaan tilattu Hevarilta, ja se on kiinni vesiletkussa. Uimurin päälle on kiinnitetty sulanapitokaapelia ja lisäksi se on eristetty.

Uimuri on kiinni n. 50L vesipaljussa, joka on isommassa vesipaljussa. Näiden välissä on finnfoamia ja uretaania eristeenä. Itse kontti on sijoiteltuna meillä tarhan ulkopuolelle ja vesipalju tarhan puolelle. Vesipalju on puukehikoöla kiinni kontissa, jotta hevoset eivät saa sitä potkittua ja liikuteltua. Lisäksi vesipaljun päällä on lauta, joka suojaa ettei hevoset pääse pureskelemaan uimuria.

Tämmöinen on meidän elämää helpottava vesiastai pihattolaisille! Näitä on nyt 4kpl tehty talvelle ja meillä onkin ollut jo -20 tälle syksylle joten testattu on että viimeinen versio on erinomainen!

Jätä kommentti

error

Tykkäsitkö postauksesta? Jaa se myös ystävillesi!